Hiilijalanjälkemme on laskettu – näihin muutoksiin satsaamme seuraavaksi

Nyt se on laskettu: Idea Groupin koko toiminnan hiilijalanjälki on 99 226 kg CO2e vuodessa, joka tarkoittaa sitä, että Idea Groupin yksi työntekijä tuotti viime vuonna 3 675 kg CO2e päästöjä. Onko se vähän vai paljon? Se on noin 1/3 suomalaisen keskimääräisestä vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Hiilijalanjäljen tavoitetaso on 2,5 tonnia CO2e vuoteen 2030 mennessä, joten töitä riittää myös meillä.

Hiilijalanjälki on yhä tärkeämpi mittari yrityksille, jotka haluavat ymmärtää ja vähentää ympäristövaikutuksiaan. Ainoastaan lisääntyneen ymmärryksen kautta voimme analysoida yritystemme energia- ja materiaalikulutusta sekä arvioida päästöjen määrää. Mikä tärkeintä, hiilijalanjäljen laskeminen tekee näkyviksi ympäristön kannalta ongelmallisimmat toiminnot, jolloin niihin voidaan myös puuttua. 

Elektroniikka on pahis toimistoympäristössä 

Idea Groupin laskennassa suurimmat päästöt muodostuvat erilaisista hankinnoista, kuten digi-, pankki- ja talouspalveluista (79 %). Kolme suurinta päästölähdettä tässä kategoriassa ovat leasing-tuotteet (noin 32 %), digipalvelut (27 %) sekä pankki- ja talouspalvelut (noin 12 %). Liikematkustus ja työssäkäyntimatkat tuottivat 17 % kaikista päästöistä.  

Laskennan ulkopuolelle rajattiin jätehuolto johtuen siitä, että vuokranantajamme ei pysty sitä tietoa meille toimittamaan. Toimistoissamme toki kierrätämme syntyvän jätteen asianmukaisesti ja olemme satsanneet sisäiseen jäteneuvontaan ja lajittelupisteisiin.  

Oman toimintamme laskennan ulkopuolelle rajattiin myös asiakkaille järjestävien tapahtumien hiilijalanjäljen laskenta. Tarjoamme kuitenkin asiakkaillemme mahdollisuutta tapahtumien hiilijalanjäljen laskentaan erikseen tuotettuna palveluna. Tavoitteenamme on yhteistyössä asiakkaiden kanssa kiinnittää huomiota päästölähteisiin, tehdä ilmaston kannalta viisaita päätöksiä ja sitä kautta vähentää tapahtumien hiilijalanjälkeä.  

Miten vähennämme omaa hiilijalanjälkeämme jatkossa? 

Näihin konkreettisiin asioihin tulemme kiinnittämään huomiota:

  • Työntekeminen: mahdollistamme sujuvan etätyöskentelyn myös jatkossa. Hybridityö on meillä ollut mahdollista jo pitkään ja emme rajaa etätyöoikeutta, paitsi pari kertaa kuussa järjestettävän yhteisen koulutuspäivän osalta. 
  • Työmatkat: työssäkäyntimatkoihin tulemme tarjoamaan halukkaille työsuhdepyöriä sekä tukemaan joukkoliikenteen käyttöä. 
  • Leasing-tuotteet: tulemme kiinnittämään huomiota leasing-tuotteiden leasing-aikaan ja mahdollisesti ottamaan käyttöön kierrätettyjä laitteita.  Olemme ohjeistaneet työntekijöitämme laitteiden hankinnoissa, laitteiden elinkaaren pidentämisessä ja laitteiden uusimisajoissa. Pyrimme pidentämään laitteiden elinkaarta. Lisäksi valitsemme kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivan laitteen. Esimerkiksi sisällöntuottaja ei tarvitse tehokasta graafiseen suunnitteluun tarkoitettua työkonetta työskennelläkseen kuitenkin tehokkaasti. 
  • Ateriat: Tulemme korvaamaan liharuokia kasvispainotteisilla ruuilla sisäisissä tapahtumissamme.
  • Alihankkijat: sitoutamme alihankkijamme vastuullisuustavoitteisiimme. 
  • Varasto: olemme juuri ottaneet käyttöön varastokirjanpidon, jonka avulla tehostamme kiertotaloutta tapahtumatuotannossa. Näin varaston kiertonopeus tehostuu ja emme turhaan hanki tapahtumiin asioita, joita meillä jo on. Tulevaisuudessa mahdollistamme myös somisteiden vuokraustoimintaa. 

Seuraavan kerran Idea Groupin hiilijalanjälkeä lasketaan vuoden kuluttua.  

Laskennassa meitä avusti kestävään kehitykseen keskittyvä asiantuntijaorganisaatio Third Rock. 

Kerron mielelläni lisää! 

Kehitysjohtaja

Marja-Terttu Rantanen

Ota yhteyttä

Häikäisikö kattava palveluvalikoimamme sinut? Tiedätkö, mistä lähteä liikkeelle?

Täytä lomake ja me autamme. Ketterämpää toimijaa saat hakea.  

This site is protected by reCAPTCHA and the Google     Privacy Policy and     Terms of Service apply.

Tilaa uutiskirje